På mandag starter det nye år for alvor. Den første hele arbejdsuge er forude, og årets mål er sat – du ved, hvad du skal jagte. Du har forhåbentligt samlet så meget energi hen over ferien, at du er klar til at smitte dine medarbejdere med intens arbejdsglæde.

Men det er januar, det er mørkt, og batterierne kan hurtigt løbe tørre. Den engelske forsker Cliff Arnall udnævnte for nogle år siden den tredje mandag i januar til ”Blue Monday”, årets mest deprimerende arbejdsdag på den nordlige halvkugle. Det er mørkt og koldt, kontoen er slunken, og energien fra ferien er brændt af. Den 20. januar 2020 bliver efter Arnalls forudsigelse en hård arbejdsdag.

Din pligt som leder er at komme ”Blue Monday” og alle andre mulige øv-dage i forkøbet. Det er dit ansvar at holde motivationen oppe, og det gør du bedst ved selv at udstråle glæde og overskud.

Og dine medarbejdere ønsker det. Det indikerer en nylig svensk undersøgelse, refereret på sitet ”chef.se”, hvor 5000 medarbejdere fra 300 forskellige virksomheder blev spurgt om, hvilke kvaliteter de sætter størst pris på hos en leder. Den mest efterspurgte lederkvalitet er, at chefen er positiv. Først herefter kommer kvaliteter som tydelig og kompetent ledelse. Med andre ord: Medarbejdere foretrækker en smittende glad chef frem for en fagligt dygtig leder.

"Dine medarbejdere præsterer bedst, når de har en glad, smilende og positiv chef."

I perioder er det dog lettere sagt end gjort at bevare det overskudsagtige positive humør. Skuffende økonomiske resultater, dårlig kemi mellem medarbejdere og højt arbejdspres kan hurtigt udfordre din grundstemning, og det kan være svært som leder ikke at blive indfanget i en negativ spiral og forstærke den med at udstråle dyster dommedagsstemning.

Men det er her, at honningdepoter skal hjælpe dig til at finde energi til at vende den negative stemning. Honningdepoter er dine aktiviteter uden for arbejdet, hvor du genoplader batterierne, hvor du finder glæden, som du kan tage med på arbejdet – det er der, hvor du får det mentale boost, som gør dig i stand til at tackle udfordringer med et smittende smil på læben. Og det er de begivenheder i fremtiden, du glæder dig til, og hvor alene forventningens glæde kan give dig overskud.

Amerikanske forskere har undersøgt, hvorfor direktører i de største firmaer vælger at bruge tid på hobbyer og ikke bare på at passe deres arbejde. Studiet er refereret i Harvard Business Review, hvor en af direktørerne udtaler, at han har brug for at finde rum, hvor arbejdet glemmes. Ellers har han ikke energi til strategisk at udvikle forretningen. Det er tydeligt, at topdirektørernes tid med at spille trommer, være DJ eller udøve diverse sportsgrene er afgørende for deres overskud til at håndtere virksomhedernes stigende kompleksitet.

Det er udbredt blandt ledere at forsøge at finde energien i ekstreme fysiske aktiviteter som at gennemføre en ironman, maraton eller at bestige diverse alpetinder på cykel. Jeg har selv været der, og når jeg kigger tilbage, kan jeg se, at jeg trak præstationskulturen fra mit arbejdsliv ind i mit fritidsliv. Det gav mig masser af selvtilfredsstillelse at nå mine mål, men om det gjorde mig mere glad, er tvivlsomt.

Her ved indgangen til 2020 kan du bruge de første dage på at finde dine honningdepoter i det kommende år. Prøv at kigge tilbage på dit liv og find de tidspunkter, hvor du var allermest glad. Var det den lange ferie til Asien med familien, var det, da du sang i kor, da du i femte klasse spillede skak, eller da du i gymnasiet var med til at spille teater? Du kan også udfordre dig selv og prøve nogle aktiviteter af, som du ikke plejer. Søg nogle fællesskaber, hvor du møder mennesker, du ellers aldrig møder, eller find roen i det eget selskab. Dyrk de aktiviteter, der giver dig energi, som rækker langt ind i dagligdagen.

Og tag måske snakken åbent i jeres ledelsesgruppe: Hvordan finder og dyrker I jeres respektive honningdepoter, så I kan bevare arbejdsglæden hele året og dermed får skabt de positive rammer for at nå jeres fælles mål.