Magelig kan betyde, at noget er behageligt. På en måde, hvor der dufter af hjørnesofa og fredagshygge. Men magelig er oftest et skældsord, der bruges som synonym til doven. Og så går magien af magelig – ingen har lyst til at blive kaldt doven, hverken derhjemme eller på arbejdet.

Men i den positive del af ordet er der gemt en værdifuld ledelsesstil. Ved at tage hjørnesofamageligheden med på arbejdet kan du som leder skabe et arbejdsmiljø, hvor medarbejderne er godt tilpas, og hvor I samtidig får skabt resultater. For mange medarbejdere får lyst til at give lidt ekstra, når chefen emmer af magelighed og kan sprede ro, så stemningen er i ligevægt, og alle kan trække vejret dybt ned i maven.

Der bliver alt for ofte sat lighedstegn mellem høje ambitioner og en tempofyldt og hektisk ledelsesstil. Mange kender chefen, der løber ned ad gangen med kvartalsresultatet, som mener, at hurtig og snublende tale er det samme som at vise handlekraft, og som man faktisk kan mærke som et par brændende øjne i ryggen, selv når han ikke er til stede. Det er et stressende miljø, som der ikke kommer noget godt ud af.

"Høje ambitioner er ikke ensbetydende med en hektisk ledelsesstil. Du når bedst dine mål med en vis grad af magelighed."

For nogle måneder siden besøgte jeg en leder fra en større vidensvirksomhed. På hans kontor stod en enorm chesterfieldsofa. Da vi sank ned i sofaen, havde vi en god, åben og lang samtale, hvor tiden stod lidt stille. Ikke på grund af sofaen, men fordi han mestrede den magelige samtalekunst: lyttende, spørgende, åben, grinende, men fortsat målrettet, opsamlende og konkluderende. Jeg er sikker på, at han har haft mange gode samtaler med sine medarbejdere i den sofa, hvor de klare mål kombineres med hjemlig og god hjørnesofastemning. Og jeg er overbevist om, at der er kureret megen stress i opløbet på det kontor.

Magelighedsfornemmelsen kan du trods alt også skabe uden sofa. Men du skal starte med at være helt skarp på, hvad dine ledelsesmæssige mål er: Skal du nå 5 mio. kr. på bundlinjen, skal du højne kundetilfredsheden med 20 % eller skabe 50 % vækst på toplinjen over de kommende år? Sandsynligvis har du en række mål, og det er væsentligt, at de er helt tydelige. Ikke mindst for dine medarbejdere, for de skal vide, hvorfor de går på arbejde, og hvornår de er er en succes. Mageligheden kan på ingen måde være et mål i sig selv, men et vigtigt redskab til at nå dine mål.

Det går helt fint at være ambitiøs og magelig på samme tid. Dine medarbejdere vil glæde sig til at komme på arbejde og levere varen, når de føler, at de gør en forskel, når nogle klare mål og på samme tid arbejder i et trygt og godt miljø. Jeg har haft et par ledelseskollegaer, der mestrede disciplinen til perfektion. De leverede hver måned overskud på bundlinjen og havde samtidig lavt sygefravær og høj medarbejdertilfredshed. En af dem indledte samtaler med nye medarbejdere på denne måde: ”Ja, jeg har høje ambitioner, men jeg ved også, at når jeg dør, så er det min familie og ikke min arbejdsgiver, der skriver ”Tak for alt” på min gravsten.”  Det var hans stil, og hvis du har modet, så find din, hvor du måske ikke køber en lækker sofa, men alligevel får skabt den gode følelse af magelighed.