Realityserien ”Dahlgårds Tivoli” på DR samlede Danmark foran TV-skærmene for 20 år siden. Du kan måske nikke genkendende til skæve og skønne karakterer som tivoliarbejderne Jan, Diana, Johnny eller Raymond – alle søgende unge mennesker og sandsynligvis på flugt fra et eller andet. Og alle med stor ærefrygt for tivolibossen: Leif Dahlgård.

Leif er seriens midtpunkt og overhoved i tivolifamilien, hvor hans hustru, børn, svigerbørn og børnebørn også lever og ånder for det arbejdskrævende, omrejsende liv. Leif holder sig i gang på en god blanding af kaffe og smøger og slynger ellers om sig med oneliners, der fortsat i dag gør ham til kult på Facebook og i podcasts.

Der er ingen grund til at romantisere livet i det omrejsende tivoli. Løn- og ansættelsesvilkår var helt til rotterne, arbejdet ser ud til være mindst på kant med alle sikkerhedsmæssige krav, og medarbejderomsætningen er ekstremt høj. Kort sagt er det ikke en helt almindelig arbejdsplads.

Men på trods af det aparte miljø kan tivolibossen Leif noget særligt. Efter at have bingewatchet serien flere gange på dr.dk vil jeg anbefale, at man som leder sætter sig hjem med notesblokken og bruger Leif til at reflektere over sit eget lederskab. For Leif er en 100% autentisk leder, hvor der er klar sammenhæng mellem værdier, tale og handlinger. En sammenhæng, som de fleste ledere har brug for løbende at styrke.

Lad os tage nogle eksempler på, hvad ledere kan lære af Leif.

"Tivoliejer Leif Dahlgård kan inspirere dig til at blive en mere autentisk leder".

Da Johnny bliver mobbet af de andre medarbejdere pga. manglende hygiejne, reagerer Leif med det samme og stiller sig op ved det fælles frokostbord: ”Han er lige så meget værd som jer andre! Så husk det! Vi skal være her alle sammen. Sådan er det, og sådan bliver det! Godt!”. Leif er benhård, men samtidig rummelig over for dem, der falder ved siden af. For hvis du leverer hårdt og loyalt arbejde, ja så beskytter og forsvarer Don Leif dig også. Budskabet bliver ikke pakket ind og går rent ind. Og det er en befriende inspiration at se, at det hjælper at være 100% klar i spyttet som leder.

”Alle, der er dygtige, skal have en chance”. En grundindstilling i Leifs værdisæt, så ambitiøse Bo får også mulighed for at prøve talenterne af som speaker på radiobilbanen – en af de mest eftertragtede poster i tivoliet. Det går mildest talt ikke så godt, og det fører ingen vegne, men Bo får trods alt chancen. Og chancer får alle, selv om det ofte ikke ender så godt: Henriette skærer ikke tomaterne tynde og hurtigt nok, og Linda kan ikke finde ud af det med byttepengene, men Leif arbejder ud fra devisen om, at selv om du er tabt bag en vogn, kan du godt blive samlet op. Han tager udgangspunkt i sit materiale og tilpasser sin ledelsesstil. Derfor er han også her, der og alle vegne. Han ved, at han skal instruere og træne – og det kræver konstant nærvær.  Meget få ledere vil være uenige i Leifs udsagn om, at alle skal have en chance, men det er absolut ikke alle, der forstår at tilpasse deres ledelsesstil: Enten ender de med at give for stor frihed – eller kvæle medarbejderne i micromanagement.

Og sådan fortsætter det med mindeværdige udsagn og ledelsesdilemmaer. Glæd dig til at høre Leif sige: ”Magt er livsfarlig, hvis man ikke forstår at bruge den!”, ”Det tivoli kan jeg da flytte selv!” og ”Men det er jo mit job at skære igennem og sige: Nu er bunden nået!”

Så drop det næste lederkursus – og tag i stedet en halv dag med Leif Dahlgård.