Jeg har 1258 forbindelser på LinkedIn. I min branche er det ekstremt vigtigt at have forbindelserne i orden, og ”jeg har et stort netværk” ses af mange som det ultimative udtryk for personlig succes.

Du har sikkert også fået tudet ørene fulde om, hvor vigtigt det er at netværke, og hvis ikke du allerede er der, bruger du sikkert krudt på at komme i +500 kategorien på LinkedIn.

Måske er dine LinkedIn-forbindelser en god blanding af (ex-)kollegaer, venner, ham fra parallelklassen i folkeskolen, nogle kendte, du gerne vil lade, som om du kender, et par indiske it-udviklere og en enkelt ret pæn sælger fra Ukraine.

Og du får din virksomhed til at betale i dyre domme for, at du kan være med i en eller flere professionelle netværksgrupper. Du møder op en gang om måneden, men måske kan du genkende fornemmelsen: lækre småretter i pausen og fedt oplæg fra hende den kendte, men du har for lidt til fælles med de andre. Skuffelsen er uundgåelig, så du får chefen til at betale for et andet netværk i næste sæson.

Du bruger masser af tid og penge på netværksarbejde, men kan det betale sig?

Jacob Bøtter introducerede i 2010 begrebet NQ, netværkskvotienten. Tesen var, at din NQ skal være høj – som din IQ. NQ handler ikke om størrelsen på dit netværk, men om hvordan du forstår at bruge det. Præcis som med din IQ. Du kan være nok så klog, men forstår du at omsætte dine evner til resultater?

Som mange andre lever jeg af netværk. Mine ideer og opgaver er altid kommet via relationer. Derfor er det altafgørende, at jeg forstår at pleje og udvikle mit netværk: Min NQ skal være høj, og jeg har brugt masser af tid på at finde ud af, hvordan jeg bedst muligt udøver netværkskunsten.

Jeg har som de fleste andre ikke noget medfødt netværkstalent – men jeg har lært nogle lektier undervejs, som jeg i god netværksånd gerne vil dele i form af disse fem råd:

"Hvis du er i stand til at matche personer i dit netværk, bliver du en helt."

Råd 1: Definer formålet – hvorfor netværker jeg?
 Alt for mange glemmer at stille det grundlæggende spørgsmål: ”Hvorfor netværker jeg – med hvilket formål?” Er det for at fremme salg, finde samarbejdspartnere, styrke min faglige udvikling, for at udøve lobbyisme – eller noget helt femte? Når du er bevidst om dette, kan du arbejde målrettet, og du kan arbejde på flere netværksarenaer med forskellige formål.

Formålet med netværk bliver for mange først lysende klart, når de bliver fyret. Så gennemtrawles netværket, halvdøde kontakter genoplives, der holdes kaffemøder i et væk med det klare formål at skaffe næste job. Problemet i den situation er bare, at mødet oftest kun har værdi for den arbejdssøgende, og derfor har samtalen mere karakter af barmhjertig almisse end reelt netværk, hvilket leder os over i næste råd.

Råd 2: Du skal give (mindst) lige så meget, som du får
Essensen i netværk er, at udbyttet skal være ligeligt fordelt. Ingen gider på sigt at komme til møder, hvor værdien kun går en vej. Du skal tænke din mødepartners potentielle udbytte igennem, inden du kontakter hende. Hvis ikke du gør det, bliver det maksimalt til det ene møde, og du efterlader et dårligt indtryk. Men hvis du forstår kunsten at læse din netværkspartner, give fra dig, være generøs med din viden, så er en varig relation måske skabt.

Råd 3: Lad lyst og kemi drive netværksarbejdet
Når dit formål er klart, så gennemgå dine kontakter og find ud af, hvem du har lyst til at netværke med. Personlig god kemi er altafgørende for, at du tør at åbne dig op, vise dit fulde potentiale og tænke ud af boksen uden at være nervøs for, hvad ham det sure løg nu tænker, eller om han måske stjæler dine ideer. Drop ham, alle siger du burde tale med, hvis du bare ikke kan lide ham. Der er altid andre muligheder.

Råd 4: Tænk i dybe frem for brede relationer
Dit netværk har ikke en optimal størrelse, men det må ikke være for stort. Det tager tid at skabe gensidig tillid, og det sker ikke på et enkelt møde. I stedet for at plastre din kalender til med nye kontaktpunkter, så invester din tid i dem, der kan være med til at udvikle dig og dine mål – og hvor du fornemmer, at de har det på samme måde. Vurder, hvor meget du ønsker at åbne din privatsfære op, men vær bevidst om, at for mange indbefatter en dyb professionel relation også, at du åbner dele af dit private univers – og spørger ind til hendes.

Råd 5: Vær dit netværks Kirsten Giftekniv
Hvis du er i stand til at matche personer i dit netværk, bliver du en helt. Jeg kender en af Danmarks bedste ”mellemmænd”. Han forstår at bringe mig sammen med de helt rigtige i hans netværk. Ikke hver dag, men et par gange om året. Han har en fantastisk evne til at spotte, hvem der kan dække hvis behov i netværket. Og hvad giver det ham? En enorm taknemmelighedsgæld, som vi alle vil gøre alt for at indfri.  Så tænk i, hvordan du kan være professionel Kirsten Giftekniv, og du bliver fyrsteligt belønnet.