Da jeg var barn, ville jeg være pilot, brandmand eller i det mindste redde verden. Jeg havde ingen drømme om at gå til rigtig mange møder på mit arbejde, men det er i mødelokalet, at mange af os ender, mens de idealistiske drømme så småt siver ud af kroppen.

En undersøgelse fra Lederne viser, at vi møder os halvt ihjel i danske virksomheder: Ledere holdt i gennemsnit 9 møder om ugen i 2017, og i de store virksomheder er mødemængden endnu større.

Det skræmmende er, at kun en ud af fire mener, at der er en fornuftig sammenhæng mellem udbyttet af de møder, de deltager i, og den tid, de bruger. Med andre ord ved vi godt, at vi spilder tiden.

Særligt de interne møder kan være rene energidræbere. Det er ofte en god investering at møde kunder eller samarbejdspartnere, men de interne møder skal man være varsom med. De har det med at vokse i omfang, og du kan få fornemmelsen af at være med i et pyramidespil, hvor hvert internt møde bliver til to nye.

Helt galt står det til med den interne mødemængde hos firmaets stjerner. De bedste ledere og medarbejdere har det med igen og igen at havne i interne udviklingsprojekter. A-kæden bruger store dele af deres tid på arbejdsgrupper om ny hjemmeside, nyt økonomisystem og i flytteudvalget.

"Byg buffer i din kalender, gentænk hele mødekonceptet og lær at sige nej."

Men de burde gøre det, de er bedst til: Være ude og skabe værdi for kunderne, udvikle fremtidens koncepter og ideer. De skal ikke overdænges med så mange administrative sideaktiviteter, at de presses til det punkt, hvor de stemmer med fødderne og løber hen til konkurrenten, hvor de kan udvikle deres faglighed.

Kultur er vanskelig at ændre, men som ledere og medarbejdere har vi en fælles opgave i at få ryddet op i den interne mødekultur. Det vil uvilkårligt føre til højere produktivitet og højere medarbejdertilfredshed, så det er bare med at komme i gang.

Som leder kan du rydde op:

  • Mindst en gang om året skal du finde græsslåmaskinen frem. Interne møder har det med at spire af sig selv og gro hurtigt. Gennemgå din egen kalender for de seneste 3 måneder: Hvilke møder var spild af tid, hvor deltog du kun som staffage eller som ledelsesgidsel? Målsætningen skal være at skære halvdelen af de interne møder væk.
  • Alle har behov for at sætte intern udvikling i gang. Men brug ikke A-kæden hver gang. Du presser dem. Brug i stedet tid på at finde nye talenter og bring dem i spil.
  • Lær at sige konstruktivt nej. Det er flatterende at blive spurgt, men du skal altid spørge dig selv, om du bruger dit potentiale bedst muligt. Et konstruktivt nej til interne møder indbefatter, at du evt. foreslår en af dine andre kollegaer, som har bedre forudsætninger.
  • Byg buffere i din kalender. Din kalender er konstant udsat for overgreb af interne mødeplanlæggere. Kom dem i forkøbet: Læg mødefri dage ind, læg eksterne udviklingsaktiviteter ind og afslå møder uden dårlig samvittighed, hvis det ikke passer med dine værdiskabende aktiviteter.
  • Vær benhård i din kritik af dårlig mødeledelse og mødekultur og gå foran med det gode eksempel med klar dagsorden, effektiv styring og tydelig opsummering.
  • Og gentænk gerne hele mødekonceptet. Drop mødeservering, sluk din smartphone, fjern stolene fra mødelokalet, så I står op. Flyt møder over til Skype, skær timelange møder ned til 30 minutter eller gå en tur rundt om bygningen. Rusk op i rammerne, så du får kortere og mere effektive møder.