Intern mødemylder – kender du fornemmelsen? En kalenderdag fuld af interne møder i iltfattige lokaler, og når dagen er slut, sidder du med en let lurende hovedpine i bilen og tænker på de arbejdsopgaver, du skulle have lavet –  altså dem du er ansat til at udfylde, og som du nu kan kigge på, når børnene er lagt …

Danske virksomheder er plastret til med værdiløse interne møder. Det er rigtig skidt for den berømte produktivitet, men det bliver værre endnu: Ledere har det med at bruge de bedste medarbejdere igen og igen til diverse, interne udviklingsprojekter. A-kæden, stjernerne, kundernes darlings sidder med i arbejdsgrupper om ny hjemmeside, nyt økonomisystem og flytteudvalget.

A-kæden sidder lænket til det interne mødebord, for lederne spiller sikkert og tror grundlæggende på “if you want things done, give them to a busy man”. Hvilket er fuldstændig rigtigt, men ikke holdbart i længden.

Stjernerne skal gøre det, de er bedst til. De skal ikke overdænges så voldsomt med sideaktiviteter, at de til sidst føler, at de er med i et pyramidespil, hvor hvert internt møde bliver til to nye. Hvis de kommer til det frustrerende punkt, har de det med at stemme med fødderne og gå til konkurrenten.

Det er ikke bare noget, jeg siger. Professor Rob Cross skrev i starten af året artiklen ”Collaborative overload” i Harvard Business Review, hvor han problematiserer, at vi bruger de samme personer igen og igen til de interne møder. Bacillen interne møder kan føre til ”Collaborative overload”, som vel på dansk bedst kan kaldes ”fokustrængsel”.

"Print din kalender ud og overstreg de møder, der var spild af tid. Deltag aldrig i dem igen."

Kultur er vanskelig at ændre, men som ledere og medarbejder har vi en fælles opgave i at få ryddet op i den interne mødekultur. Det vil uvilkårligt føre til højere produktivitet og højere medarbejdertilfredshed, så det er bare med at komme i gang.

Her er fire ting, du som leder kan gøre nu og her:

  • Minimum en gang om året skal du finde græsslåmaskinen frem. Interne møder har det med at spire af sig selv og gro hurtigt. Du skal stoppe ikke værdiskabende udvalg og møderækker.
  • Du har behov for selv at sætte intern udvikling i gang. Men brug ikke A-kæden hver gang. Du presser dem. Brug i stedet tid på at finde nye talenter og bring dem i spil. Kort sagt: rette person til rette opgave.
  • Du spilder sikkert også selv din tid. Gennemgå din kalender for de seneste 3 måneder: hvilke møder var spild af tid, hvor deltog du kun som staffage eller som ledelsesgidsel?
  • Og gentænk gerne hele mødekonceptet. Drop mødeservering, fjern stolene fra mødelokalet, så I står op, flyt møder over til Skype eller gå en tur rundt om bygningen. Rusk op i rammerne, så du får kortere og mere effektive møder.

Hvis du som medarbejder føler det interne mødetyranni som et problem, så start med at klappe dig selv på skulderen: Du er givetvis en del af A-kæden. Derefter er du nødt til at gøre noget ved problemet, for ellers begynder du snart at lide af fokustrængsel

Her er tre ting, du kan gøre nu og her:

  • Lær at sige konstruktivt nej. Det er flatterende at blive spurgt, men du skal altid spørge dig selv, om du bruger dit potentiale bedst muligt. Et konstruktivt nej til interne møder indbefatter, at du evt. foreslår en af dine kollegaer, som du vurderer, har potentialet.
  • Byg buffere i din kalender. Adgang til hinandens kalendre er udover at stille et menneskeligt behov for snagen også en uvurderlig videndelingsplatform, men din kalender kan udsættes for overgreb af interne mødeplanlæggere. Derfor kom i forkøbet: læg mødefri dage ind, læg eksterne udviklingsaktiviteter ind og afslå møder uden dårlig samvittighed, hvis det ikke passer med dine værdiskabende aktiviteter.
  • Og gør det samme som chefen: Evaluer dine sidste tre måneder. Print din kalender ud og overstreg de møder, der var spild af tid. Deltag aldrig i dem igen.

Hvad siger du? Overdriver jeg, eller har vi en syg intern mødekultur? Og hvad gør I ved det hos jer?