Vi mangler iværksættere i Danmark. Når vi sammenligner os med resten af Europa, ligger vi helt i bunden i antallet af selvstændige.
Danskere mangler modet. En nylig analyse fra Dansk Erhverv viser, at den væsentligste barriere for iværksætteri er vores afhængighed af en fast indkomst. Vi har ikke risikovilligheden og sætter ikke ny bil og skiferie på spil for at realisere vores drømme.
Men danskere holder af dem, der tør. Analysen fra Dansk Erhverv viser, at to ud af tre erhvervsaktive danskere har et positivt indtryk af iværksættere. Og det mærkes.
Da jeg selv for godt et par år siden skiftede det fede, arbejdsgiverbetalte direktørjob ud med drømmen om iværksætteri, væltede det ind med opbakning fra nær og fjern. Jeg blev overvældet og paf, når selv fjerne bekendte nysgerrigt og anerkendende spurgte ind til min personlige motivation, mine ydelser og fremtidsplaner. Og nogle fantastiske mennesker valgte på eget initiativ at åbne op for deres netværk og matchede mig med mulige kunder og samarbejdspartnere. Det var uvurderlig opbakning for mig, og det vil det være for enhver iværksætter, der tager det store skridt og vover at bevæge sig ud på det dybere vand som selvstændig.
Men så er der også en lille gruppe, der slet ikke forstår dine valg. Det er dem, der instinktivt får fugtige håndflader og begynder at hyperventilere, når de bliver konfronteret med tilvalgt usikkerhed. Og fred være med dem. De skal have lov til at slå korsets tegn, når de hører om risiko.
"Iværksættere har ikke brug for alle de kritiske spørgsmål fra omgangskredsen. De har meget mere brug for et opmuntrende klap på skulderen.”
Problemet er bare, at de ikke altid kan holde deres frygt for dem selv. Jeg har talt med mange iværksættere, og de genkender typen, der transformerer deres risikofrygt til ”gode” råd eller spørgsmål som: ”Kan du virkelig sælge det?”, ”Er du sikker på, at du kan leve af det?”, ”Men tør du virkelig købe et nyt hus?” eller ”Er du sikker på, at du har tid til at holde fri?”. Som iværksætter kan du blive irriteret eller bare vælge at trække på skuldrene, grine lidt af det og tænke, at det er da godt, at der sker noget i dit liv, så omgivelserne har noget at tænke på.
Men det kan også komme tæt på, når du oplever risikofrygten i din nærmeste omgangskreds. Flere iværksættere har beskrevet, at deres drastiske karriereskifte havde samme effekt som en skilsmisse i vennekredsen. Enten kan omgivelserne håndtere det – eller ikke. Én fortalte mig, at hun havde brugt en hel aften på at fortælle en god veninde om herligheden ved det frie arbejdsliv. Den knap så risikovillige veninde lyttede, øjensynligt mere og mere ubekvemt, og næste morgen lå der en mail fra veninden med link til to jobopslag, som iværksætteren jo kunne søge. En anden fortalte mig om skuffelsen og følelsen af svigt ved tilfældigt at opdage, at man i vennekredsen var overbevist over, at hans iværksætteri kun kunne skyldes det ”faktum”, at han var blevet fyret fra sin gamle arbejdsplads. Hans livs modigste beslutning blev således nedgjort af selv den nærmeste omgangskreds.
Som iværksætter har du nok at se til med at skabe og udvikle din forretning. Og det bedste dine omgivelser kan give dig er en ordentlig ”high five”, der viser, at de anerkender dit mod og også tror på, at du nok skal lykkes.
Lider du af risikofrygt, så har du måske brug for at tænke din grundlæggende takt og tone igennem. Du kan vælge at holde din frygt og skepsis for dig selv. For når en iværksætter springer ud, kan du være sikker på, at fordele og ulemper er vendt grundigt. Det er slet ingen grund til, at omgangskredsen leger spansk inkvisition og starter med at stille se samme tvivlsspørgsmål, som iværksætteren og hans rådgivere har brugt måneder på at overveje. Men du kan også tænke, at det er fedt, at du kender én, der ikke er helt som dig selv. Prøve at spørge nysgerrigt og åbent, dele dit netværk og vurdere, om der er noget, du kan bidrage med. Dit klap på skulderen og positive medspil vil blive taget imod med kyshånd.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_1″]
3 klummer om lignende emner:
5. november 2015
Har du liket dine kolleger i dag?
Jeg er 45 år gammel. Har glidende overgang i mine briller og er også lige så stille gledet fra at være ung og talentfuld til at være en halvgammel leder. For få år siden følte jeg lidt, at jeg stadig kunne tilhøre den unge gruppe på arbejdet. Nu er der ingen tvivl: Det gør jeg ikke mere. Det er…
25. maj 2019
Kære chef: Hvem har du gjort til en stjerne i dag?
Når nye chefer bliver udnævnt, fremhæves de ofte som rendyrkede helte. På firmaets intranet, hjemmeside og i pressemeddelelsen skorter det ikke på den rosende omtale, der får den nye underdirektør eller afdelingschef til at fremstå som et unikum, et overmenneske, der kan løse alverdens problemer.…
3. maj 2017
Som leder må du højst bruge 5 dage på at løse et problem
LedelseProjektledelseArbejdsmarked
Du får respekt som leder, hvis du tackler problemer hurtigt og effektivt. Medarbejdere og ledelseskollegaer hylder dig, når du tager tyren ved hornene og skaber resultater gennem forandring. Mange ledere er dog elendige problemløsere. De er dygtige analytikere og excellerer i lange udredninger om…